Min kollega (kenyansk) amerikan

Beverly Lwenya
Tisdagen den 12 februari 2008

Barack Obama har 8 raka vinster, utöver vinsterna på Super Tuesday. Han har nu vunnit 23/35 stater och har vunnit varje region. Han är inte bara den mest livskraftiga afroamerikanska kandidaten som någonsin tävlat om presidentposten, utan den mest transcendenta.

En vän till mig nämnde för mig häromdagen att det enda som hennes lillasyster och alla hennes vänner pratar om i skolan är Barack Obama. Den ljusa 14-åringen frågade hela tiden sin storasyster hur många superdelegater det finns och hur många som krävs för att faktiskt säkra nomineringen. Det här är en liten svart flicka i East Oakland.

Jag önskar att jag kunde dela med världen den känsla av optimism som finns i balansen för unga människor. Det är allt som mina vänner pratar om och alla deras vänner och så vidare. När Bill Clinton kom till makten 1992 hade jag inte flyttat till USA, det var inte förrän hans omval 1996 som jag började uppmärksamma politiken och bestämde mig för att jag var demokrat. Inte olikt min väns syster, jag var en 13-åring som bevittnade ett val med full medvetenhet för första gången. Men med nederlag 2000 och 2004 var den enda uppenbarelsen för mig och många av mina kohorter att det demokratiska partiet blev lika delaktigt i George Bushs missöden som deras kollegor. Nästan som att försöka sätta fart på en Ferrari, ungdomsomröstningen doppade först vår kollektiva tå i valet 2000, utan resultat. Sedan pressade vi våra anti-Bush-önskningar på vår man John Kerry, men som det nu är välkänt dokumenterade, sov ungdomsrösterna in. Förvånade över att ett val kan "stjälas två gånger" hade många sina webbplatser på att bara ta sig fram till 2008 och slutet av vår Bush-dominerade röstkarriär.

Så nu 2008 är vi fyra år äldre igen och det finns några nya bröder och systrar under våra vingar, av vilka några fyller 18 strax före valdagen. Ändå är progressiva i partiet fortfarande få och långt mellan på Capitol Hill, (och vi försöker att inte nämna partiavhopparna). Men det som verkligen är en bristvara, så mycket att vi inte ens insåg är, var god gammaldags inspiration.

Det jag gillar mest med Barack Obama är hans förmåga att inspirera, inte "hoppa" utan inspirera. Ett av de bästa citaten jag har hört på ett tag är detta: "människor är inte övertalade, men attraherade". Om allt du vill ha från din ledare är någon som kan presentera "erfarenhet", så är det där vi skiljer vägar. Jag vill ha någon som kan leda och inspirera människor att bli deras bättre jag. Någon som kommer att kräva excellens och höja diskursen för hela landet. Det är definitionen bra ledarskap. Är det här Obama? Tja, är det någon annan just nu?

Han är den smartaste (han har inte gjort alltför många misstag), mest organiserad (hans kampanj är nästan felfri i gräsrotsorganisationen från grunden), mest autentisk (lyssna på hans icke-tal) och mest inspirerande (bär ungdomsröster och nya väljare praktiskt) kandidat. Om detta går förlorat för dig så är du inte uppmärksam. Jag tror att det var Tim Russet på MSNBC som noterade att om november i slutändan blir ett Obama V McCain-val, kommer det att bli den största åldersskillnaden mellan kandidater i den amerikanska presidentens historia. Om det fanns ett argument att detta val var en storslagen ingång för den äldste av generation Xers så är det här det. Samtidigt står oss Millennials Ferrari nu vid ett gult ljus "Waiting for the World to Change". Jag tror inte att vi kommer att sova den här tiden.


Du kanske också gillar

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post